Revizuire. Descoperirea de înscrisuri doveditoare. Noţiunea de înscris nou constând în hotărârea judecătorească pronunţată după rămânerea definitivă a hotărârii a cărei revizuire se cere. Cerere de declanşare a procedurii administrative, prealabile proced
JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ
Rezumat
Potrivit art. 509 alin. (1) pct. 5 C. pr. civ. revizuirea poate fi cerută când „după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor”.
Cazul de revizuire prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 5 C. pr. civ. presupune situaţia descoperirii după momentul pronunţării hotărârii de înscrisuri doveditoare reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor.
În acest caz de revizuire trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiţii, respectiv:
– descoperirea unui înscris cu caracter doveditor care trebuie depus în faţa instanţei de revizuire;
– înscrisul să fi existat la data pronunţării hotărârii atacate, dar să fi fost descoperit după acest moment;
– înscrisul să fi fost reţinut de partea potrivnică sau să nu fi putut fi înfăţişat dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţii.
Toate aceste condiţii trebuie întrunite cumulativ pentru admisibilitatea cererii de revizuire întemeiată pe acest motiv.
– Codul de procedură civilă: art. 509 alin. (1) pct. 5