Acțiune în contrafacere. Acțiune având ca obiect modificare denumire comercială. Invocarea de către reclamantă a unei mărci notorii
DREPT CIVIL ȘI DREPT PROCESUAL CIVIL
Rezumat
Pentru a deține o marcă notorie nu este suficientă folosirea unui semn în activitatea comercială, ci dobândirea acestui tip de marcă este subordonată unor exigențe sporite ce rezidă din art. 3 lit. d) din Legea nr. 8/1996 astfel: „marca notorie – marca larg cunoscută în România în cadrul segmentului de public vizat pentru produsele sau serviciile cărora aceasta se aplică, fără a fi necesară înregistrarea sau utilizarea mărcii în România pentru a fi opusă”. Din economia normei juridice enunțate reiese că elementul esențial pentru dobândirea notorietății nu îl constituie simpla folosire a semnului, ci cunoașterea acestuia de către segmentul de public vizat de produsele și serviciile pe care se aplică.
– Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice
– Regulamentul 2015/2524 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 207/2009 privind marca comunitară și a Regulamentului (CE) nr. 2868/95 al Comisiei de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 40/94 al Consiliului privind marca comunitară și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2869/95 al Comisiei privind taxele care trebuie plătite Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale)
– jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene