Apărarea dreptului de proprietate. Sinteze de jurisprudență a Curții Constituționale

JURISPRUDENȚA CURȚII CONSTITUȚIONALE A ROMÂNIEI

Autori

  • Prof. univ. dr. Marieta SAFTA Autor

Rezumat

În prezenta rubrică de jurisprudență au fost selectate o serie de cauze în care Curtea Constituțională a României (în continuare CCR) a statuat cu referire la instituția juridică a proprietății, amplu reglementată la nivel constituțional.

De altfel, într-un studiu care a deschis Revista de drept constituțional1 am exprimat opinia potrivit căreia reglementarea dreptului de proprietate (în special a dreptului de proprietate privată) reprezintă unul dintre elementele de originalitate ale Constituției din 1991, expresie a demersului membrilor Comisiei de a înscrie chiar în corpul legii funda-mentale garanții care să împiedice repetarea unor profunde nedreptăți ale trecutului2. Experiența perioadei comuniste, în care dreptul de proprietate privată a fost aproape lipsit de conținut, a determinat ca unul dintre principalele puncte ale dezbaterilor din Adunarea Constituantă asupra Tezelor proiectului de Constituție să îl constituie reglementarea garanțiilor acestui drept fundamental. Una dintre aceste garanții este prezumția dobândirii licite a averii. Astfel cum legiuitorul constituant a reținut în mod expres, rațiunea instituirii sale prin însăși prevederile Constituției a fost de asigurare a securității juridice a dreptului de proprietate; acest concept a fost abordat de către legiuitor într-un raport de opoziție cu dispozițiile Legii nr. 18/1968, așadar, în sensul său care vizează protecția cetățenilor, a drepturilor acestora, ca o garanție împotriva adoptării de reglementări asemănătoare celor care, în perioada anterioară, au permis abuzuri și încălcări flagrante ale dreptului de proprietate. Dat fiind caracterul inedit al reglementării la nivel constituțional3 al prezumției menționate, precum și interpretarea acesteia care dă expresie unei evoluții jurisprudențiale interesante în contextul „acomodării” cu standardele impuse de aderarea României la Uniunea Europeană4, ne vom referi la cauzele de referință în materie chiar în debutul selecției de jurisprudență. Vom continua apoi cu câteva repere jurisprudențiale relevante, cu sublinierea faptului că, dat fiind volumul foarte mare de jurisprudență în această materie, demersul nostru constituie mai mult o invitație la explorarea garanțiilor constituționale ale dreptului de proprietate și a modului în care acestea se reflectă în jurisprudența instanței constitu-ționale române.

 

Cuvinte cheie: drept de proprietate, apărare, constituționalitate, garanții, limite, condiți-onări, despăgubiri, scop legitim

Descărcări

Publicat

11.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)