Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Imposibilitatea efectuării expertizei medico-legale privind calculul retroactiv al alcoolemiei. Inaplicabilitatea în cauză a principiului „in dubio pro reo”

DREPT PENAL ŞI DREPT PROCESUAL PENAL

Autori

  • Judecător Maria-Gabriela Stănculeanu Autor

Rezumat

Esențială pentru a se reține existența faptei, astfel cum rezultă din textul de incriminare, interpretat în conformitate cu Decizia nr. 732/2014 a Curții Constituționale este împrejurarea că, la momentul la care conducătorul auto a fost depistat ca fiind implicat în activitatea de conducere a unui vehicul pe drumurile publice, îmbibația sa alcoolică era peste 0,80 g‰. 
Exigența impusă de textul legal pentru reținerea tipicității faptei este aceea a stabilirii unei îmbibații alcoolice peste limita legală, fără a fi absolut necesar a se analiza cu absolută precizie valoarea exactă a acesteia, singura condiție, indispensabilă, fiind de a nu exista nici cel mai mic dubiu că, la momentul cu relevanță penală, conducătorul auto ar fi putut avea o îmbibație alcoolică sub limita la care legea penală incriminează această conduită ca infracțiune. În acest ultim caz doar, în aplicarea principiului in dubio pro reo, s-ar impune pronunțarea unei soluții de achitare. Expertiza privind calculul retroactiv al alcoolemiei reprezintă o estimare a concentrației de alcool posibil a exista la momentul depistării în trafic a conducătorului auto, estimare care are drept temei declarația de consum a prezumtivului autor al faptei. Deși calculul efectuat este unul riguros din punct de vedere științific, nu trebuie ignorat faptul că se întemeiază în parte pe consumul de băuturi și alimente declarat de conducătorul auto, ce poate fi invalidat în parte, dacă nu concordă cu estimarea științifică, însă nu poate fi ignorat. 
În ipoteza în care consumul de băuturi alcoolice, tot conform propriilor susțineri ale conducătorului auto, a încetat cu cel puțin 45 de minute înainte de producerea evenimentului rutier, pe stomacul fără conținut alimentar și cu 90 de minute înainte de producerea evenimentului rutier, în cazul stomacului plin, conform Hotărârii nr. 2 din 18.09.2015 a Consiliului Superior de Medicină Legală, expertiza de estimare retroactivă a  alcoolemiei nu se poate efectua. Prin urmare, propria declarație de consum a inculpatului, dacă se încadrează în ipoteza anterior prezentă (fără a se discuta dacă este o declarație reală sau una speculativă) împiedică administrarea unui astfel de mijloc de probă. Această împrejurare nu trebuie să fie de natură a împiedica aflarea adevărului într-o cauză penală, atât timp cât există mijloace de probă apte să conducă la concluzii 
neechivoce asupra existenței faptei și aflarea acesteia în sfera ilicitului penal, întrucât, pe de o parte s-ar conferi expertizei de calcul retroactiv caracterul de probă absolută, iar pe altă parte s-ar crea premisele condiționării stabilirii elementelor de fapt relevante unei  cauze penale de propria atitudine subiectivă sau faptică a inculpatului, ceea ce nu poate fi permis.

– Noul Cod penal: art. 336 alin. (1) 
– Noul Cod de procedură penală: art. 103 alin. (1) și (2) 

Publicat

25.01.2024