Contestație la tabel preliminar, formulată pentru debitor de administratorul special în temeiul art. 56 lit. b) din Legea nr. 85/2014. Decesul, după promovarea contestației împotriva tabelului preliminar de creanțe, al administratorului special
DREPTUL AFACERILOR
Rezumat
Decesul administratorului special al debitorului, după desemnarea sa, nu poate avea drept consecință reținerea unei lipse a dovezii calității de reprezentant al debitoarei în insolvență și, în consecință, aplicarea sancțiunii anulării contestației în temeiul art. 82 C. pr. civ.
Raportul dintre administratorul special și debitor este un raport specific de mandat. În temeiul acestuia, administratorul special a efectuat acte valabile, anume promovarea contestației împotriva tabelului de creanțe și angajarea unui reprezentant convențional (avocat) pentru semnarea și susținerea cererii de chemare în judecată. Decesul administratorului special nu poate conduce la anularea actelor valabil efectuate, cât timp reprezentantul debitorului a avut această calitate la momentul îndeplinirii respectivelor acte. Or, art. 82 C. pr. civ. vorbește despre existența unei lipse (lipsa calității de reprezentant a celui care a acționat în numele debitorului) la momentul îndeplinirii unui act de procedură, anume la momentul formulării contestației împotriva tabelului de creanțe.
Reprezentarea debitorului pe parcursul judecății este făcută în acest context de reprezentantul convențional al debitorului, de avocat, mandatul dat acestuia de către debitor (prin administratorul special) nefiind revocat sau încetat prin vreun alt mod.
– Legea nr. 85/2014: art. 56 alin. (1) lit. b)
– Noul Cod de procedură civilă: art. 82