Cheltuieli de judecată. Condițiile pe care recunoașterea pârâtului trebuie să le îndeplinească pentru a fi exonerat de obligația de plată a cheltuielilor de judecată

DREPT CIVIL ȘI DREPT PROCESUAL CIVIL

Autori

  • Judecător Ana Maria Câmpean Autor

Rezumat

Referitor la recunoașterea pretențiilor de către pârâta comuna G., se constată că la fila 60 din dosar este depusă o poziție procesuală a acestei pârâte față de cererea de chemare în judecată, arătându-se că, comuna G. este de acord cu acțiunea de expropriere, precizându-se că actele de expropriere au fost întocmite de către expropriator.  Ținând cont de poziția procesuală a comunei G., s-ar putea aprecia că este vorba despre o recunoaștere simplă, necondiționată, a pretențiilor din cererea de chemare în judecată, ceea ce ar atrage incidența art. 454 C. pr. civ. Nu se poate face însă abstracție de intenția legiuitorului în momentul în care a instituit regula în materie de exonerare a pârâtului de la plata cheltuielilor de judecată, astfel cum s-a arătat și în doctrina de specialitate, dispozițiile art. 454 C. pr. civ. fiind aplicabile doar în situația în care, în urma recunoașterii pretențiilor din cererea de chemare în judecată de către pârât, în mod necondiționat, cererea de chemare în judecată poate fi soluționată de îndată, pe baza recunoașterii pârâtului, fără a fi necesară administrarea unui alt probatoriu în vederea soluționării acesteia. 
Or, în cauza de față, a fost necesară administrarea probei cu expertiza tehnică judiciară în vederea soluționării cauzei, în mod cert nefiind deci incidente dispozițiile art. 454 C. pr. civ.

– Cod de procedură civilă: art. 454 

Publicat

19.01.2024