Fonduri europene. Pretenții privind plata prestației de manager de proiect ori remunerație pentru atragerea fondurilor europene. Persoană aflată în raporturi de serviciu cu instituția publică beneficiar

DREPT CIVIL ȘI DREPT PROCESUAL CIVIL

Autori

  • Judecător Carmen-Maria Conț Autor

Rezumat

Reclamantul, fost director executiv al unei agenții județene pentru ocuparea forței de muncă, a solicitat obligarea pârâtei la plata unor sume de bani cu titlu de contravaloare prestație de manager de proiect, respectiv remunerație pentru atragerea fondurilor europene, cu 
dobânda legală aferentă. 
Pretențiile formulate sunt însă lipsite de temei legal, în condițiile în care pe întreaga perioadă de timp aferentă derulării proiectelor reclamantul a exercitat o funcție publică de conducere în conformitate cu prevederile Legii nr. 188/1999, privind statutul funcționarilor publici, între reclamant și A.J.O.F.M. (beneficiarul proiectelor) existând, în temeiul acestei legi, raporturi juridice de serviciu și nefiind încheiat un contract individual de muncă. 
De altfel, în virtutea dispozițiilor art. 2 alin. (3) lit. a)-h) din aceeași Lege nr. 188/1999, în fișa postului reclamantului subzistau și obligațiile de prestare a activităților pe care  acesta pretinde că le-ar fi desfășurat în cadrul proiectelor europene, obligații care, de altfel, erau stipulate și în contractele de performanță managerială care au guvernat raportul de serviciu al reclamantului. 
Astfel, datorită raporturilor de serviciu pe care reclamantul le avea cu A.J.O.F.M., în virtutea atribuțiilor specifice menționate în sarcina acestuia prin contractele de performanță managerială și prin fișele postului, era în sarcina reclamantului să realizeze aceste activități aferente implementării respectivelor proiecte, în cadrul programului său normal de lucru, în conformitate cu atribuțiile specifice deținute în acest sens, prevăzute în mod expres și distinct, atât în fișa postului, cât și în contractele de performanță managerială. 
De altfel, prin Ordinul nr. 580/27.08.2013, modificat și completat prin Ordinul nr. 49/04.02.2014, emisă de către ANOFM s-a reglementat salarizarea funcționarilor publici care prestau activități specifice proiectelor cu finanțare europeană, prevăzându-se că orice funcționar public nominalizat în astfel de echipe de proiecte finanțate din fonduri comunitare nerambursabile și care urmau să desfășoare atribuții de control în cadrul acestor proiecte, cum este și funcția de manager de proiect, avea opțiune pentru a fi remunerat fie conform Legii nr. 284/2010, cu păstrarea calității de funcționar public, fie angajarea direct pe proiect cu contract de muncă, sau cu contract civil de prestări servicii, dar cu suspendarea din funcția publică, în aceste din urmă ipoteze. 
Referitor la pretențiile, afirmativ întemeiate de reclamant pe Ghidul Solicitantului Pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, potrivit căruia, persoanele care fac parte din echipa de management a proiectului, inclusiv managerul de proiect, își pot desfășura activitatea doar în temeiul raporturilor juridice de muncă sau a unor raporturi juridice civile de prestări servicii, s-a constatat, întemeiat pe probele administrate în dosarul instanței de fond, că reclamantul nu avea încheiat nici contract individual de muncă și nici contract civil de prestări servicii în condițiile noului Cod civil, el desfășurându-și activitatea în cadrul acestor proiecte în virtutea contractelor de performanță managerială și a fișelor postului, conform celor anterior expuse. 
Neexistând încheiat niciun contract de muncă și niciun contract civil de prestări servicii, reclamantul nu se poate prevala și nu poate invoca în favoarea sa dispozițiile art. 1.854 alin. (3) NCC, care prevăd că „atunci când contractul nu cuprinde clauze referitoare la preț, beneficiarul datorează prețul prevăzut de lege ori calculat potrivit legii sau, în lipsa unor asemenea prevederi legale, prețul stabilit în raport cu munca depusă și cheltuielile necesare pentru executarea lucrării ori prestarea serviciului, avându-se în vedere și uzanțele existente”.

– Legea nr. 188/1999: art. 1, art. 2 alin. (3) lit. a)-h), art. 4 alin. (1) și (2) 
– Legea nr. 284/2010 
– Ordinul ANOFM nr. 580/27.08.2013, Ordinul ANOFM nr. 49/04.02.2014 
– Cod civil: art. 1.854 alin. (3) 
– Ghidul Solicitantului Pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 

Publicat

19.01.2024

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)