Contestaţie în anulare. Inadmisibilitate. Încheiere prin care s-a soluţionat o plângere împotriva soluţiei procurorului de netrimitere în judecată
DREPT PENAL ŞI PROCESUAL PENAL
Rezumat
Potrivit dispoziţiilor art. 426 lit. d) C. pr. pen., împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare când instanţa de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate.
De asemenea, conform art. 428 alin. (1) C. pr. pen., contestaţia în anulare pentru motivul prevăzut de art. 426 lit. d) C. pr. pen. poate fi introdusă în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei instanţei de apel.
Din coroborarea celor două texte legale de mai sus, rezultă că motivul de contestaţie în anulare prevăzut de art. 426 lit. d) C. pr. pen. poate fi invocat în situaţia în care cazul de incompatibilitate a existat în ciclul procesual al apelului.
Prin urmare, contestaţia în anulare, întemeiată pe motivul prevăzut de art. 426 lit. d) C. pr. pen., poate fi îndreptată doar împotriva unei hotărâri date în calea de atac ordinară a apelului.
În speţă, contestaţia în anulare formulată de petent este îndreptată împotriva unei încheieri de cameră preliminară prin care s-a soluţionat o plângere împotriva soluţiei procurorului de netrimitere în judecată.
Faţă de cele arătate, contestaţia în anulare este inadmisibilă, fiind formulată împotriva unei hotărâri care nu este susceptibilă de a putea fi atacată cu contestaţie în anulare, aceasta nefiind pronunţată în apel.
– Cod procedură penală: art. 426 lit. d)