Subiectul activ al infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Autofavorizarea. Întrunirea elementelor de tipicitate

DREPT PENAL ŞI DREPT PROCESUAL PENAL

Autori

  • judecător Codrina Iosana Martin Autor

Rezumat

Doctrina judiciară consideră că subiect activ al infracţiunii de favorizarea făptuitorului poate fi orice persoană care răspunde penal, cu excepţia participanţilor la săvârşirea faptei în raport cu care se realizează favorizarea.

În jurisprudenţă au fost făcute unele nuanţări în sensul că participanţii la aceeaşi faptă pot comite şi infracţiunea de favorizarea făptuitorului, cât timp ei nu sunt judecaţi concomitent, iar „ajutorul” vizează exclusiv ipoteza în care este dat în scopul împiedicării sau îngreunării executării pedepsei. (a se vedea ÎCCJ, s. pen., dec. nr. 264/2014).

În cauză, martorii audiaţi au arătat că inculpatul A., trimis în judecată pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului, le-a solicitat inculpaţilor, la data respectivă cercetaţi pentru infracţiunea de evaziune fiscală, să plece din ţară, le-a trimis suma de 10.000 de euro prin intermediul martorului F. pentru a rămâne în străinătate şi a nu se prezenta în faţa organelor de anchetă, deoarece era direct interesat ca aceştia să nu se prezinte în faţa anchetatorilor şi să declare despre implicarea acestuia în activitatea de evaziune fiscală.

Din probele administrate rezultă participarea inculpatului A. la evaziune fiscală în dosarul nr. […]/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, iar activitatea de favorizare realizată i-a profitat inculpatului, motiv pentru care acţiunea acestuia nu se circumscrie infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în condiţiile în care favorizarea făptuitorului presupune o activitate de favorizare a altuia şi nu o activitate de autofavorizare, subiectul favorizării neputând fi deci nici autorul şi nici participantul la fapta în legătură cu care s-a comis activitatea de favorizare. Nefiind întrunite elementele de tipicitate ale infracţiunii de favorizarea făptuitorului s-a dispus achitarea inculpatului.

 

– Legea nr. 286/2009 privind Codul penal: art. 269

Publicat

20.12.2023