Prelungirea termenului de predare şi a măsurii arestării preventive a persoanei solicitate în vederea predării către autorităţile judiciare competente, în baza mandatului european de arestare, pe motiv de imposibilitate a organizării misiunii de predare/p

DREPT PENAL ŞI DREPT PROCESUAL PENAL

Autori

  • judecător Codrina Iosana Martin Autor

Rezumat

În interpretarea dispoziţiilor art. 23 din Decizia-cadru nr. 2002/584/JAI, CJUE s-a pronunţat în cauza C-640/15 în sensul posibilităţii de a se conveni asupra unei noi date a predării şi a menţinerii obligaţiei de a continua procedura de executare a mandatului european de arestare şi după expirarea termenelor prevăzute de acest articolul în situaţia în care nerespectarea lor s-a datorat unui caz de forţă majoră.

Persoana solicitată nu a fost preluată de către autorităţile judiciare din Italia în termenul de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de predare şi nu a fost indicată o dată certă cu privire la preluarea ulterioară a acesteia, neexistând dovada că între autorităţile judiciare italiene şi române s-ar fi stabilit un nou termen de predare, de la care puteau să curgă cele 10 zile, conform dispoziţiilor art. 113 alin. (2) din Legea nr. 302/2004.

Este adevărat că există la nivel mondial o stare excepţională ca urmare a declarării pandemiei de coronavirus şi că libertatea de mişcare a persoanelor este restrânsă, însă acest lucru nu permite ca o persoană să fie privată de libertate o perioadă incertă, respectiv până când lucrurile revin la normalitate. Nu se poate prelungi starea de detenţie a unei persoane în considerarea faptului că aceasta, la un moment dat, trebuie predată către autoritatea solicitantă, indiferent dacă s-ar încadra în interiorul termenului de 180 de zile prevăzut de art. 104 alin. (10) din Legea nr. 302/2004, deoarece durata acesteia ar fi incertă, şi ar depinde de factori imprevizibili care contravin dispoziţiilor art. 5 din CEDO.

Odată cu epuizarea măsurii arestului, termen în care trebuie luate toate măsurile necesare în vederea predării persoanei solicitate se va epuiza şi termenul maxim de predare, motiv pentru care singura opţiune va rămâne ca persoana solicitată să fie pusă în libertate de sub puterea măsurii arestării preventive dispusă prin sentinţa de predare, dacă nu va fi preluată, autorităţile judiciare solicitante având posibilitatea, în viitor, să formuleze o nouă cerere de predare în baza unui alt mandat european de arestare pentru aceleaşi fapte potrivit dispoziţiilor art. 113 alin. (3) din Legea nr. 302/2004.

 

– Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, rep.: art. 113, art. 104 alin. (9) şi (10)

– Decizia-cadru nr. 2002/584/JAI privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre: art. 23

Publicat

20.12.2023