Schimbarea regimului de executare conform art. 40 din Legea nr. 254/2013 raportat la art. 91 alin. (2) lit. b) din Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 254/2013 aprobat prin H.G. nr. 157/2016. Situaţia aplicării mai multor pedepse cu închisoarea
DREPT PENAL ŞI DREPT PROCESUAL PENAL
Rezumat
Întrucât conform art. 40 alin. (6) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal schimbarea regimului de executare ca urmare a săvârşirii unei noi infracţiuni este facultativă şi nu obligatorie, chiar dacă a intervenit o nouă condamnare al cărei cuantum ar atrage încadrarea unei persoane private de libertate în regimul închis, în măsura în care aceasta a acces între timp, ca urmare a comportamentului bun la regimul deschis, iar din analizarea naturii faptei penale ce a atras noua condamnare nu rezultă indicii că ar manifesta un grad de risc superior regimului deschis, rezultă că nu se impune trecerea sa într-un regim de executare mai sever cum este cel închis.
În această situaţie se vor avea în vedere doar criteriile reprezentate de gradul de risc al deţinutului determinat de natura şi modul de săvârşire a noii infracţiuni, împreună cu durata pedepsei nou aplicate şi perioada executată până la momentul analizei.
Totodată se impune a se avea în vedere la alegerea regimului de executare pedeapsa cea mai grea dintre cele aplicate, iar dacă situaţia persoanei condamnate a fost deja analizată şi i s-a stabilit un anumit regim de executare, simpla emitere a unui nou mandat cu un cuantum inferior nu justifică aplicarea unui alt regim de executare mai restrictiv.
– Legea nr. 254/2013: art. 40
– Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 254/2013 aprobat prin H.G. nr. 157/2016: art. 91 alin. (2) lit. b), art. 91 alin. (5) raportat la art. 88 alin. (4)