Transferarea persoanelor condamnate conform art. 45 din Legea nr. 254/2013. Situaţia în care persoana condamnată invocă încălcarea dreptului de a fi custodiată în cadrul unui penitenciar cât mai aproape de domiciliu.

DREPT PENAL ŞI DREPT PROCESUAL PENAL

Autori

  • Jud. Lucian Jalbă Autor

Rezumat

Potrivit art. 56 alin. (2) şi (6) lit. a) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal persoanele condamnate pot face plângere la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de 10 zile de la data când au aflat de măsura luată împotriva măsurilor privitoare la exercitarea drepturilor prevăzute de prezenta lege, luate de administraţia penitenciarului.

Judecătorul de supraveghere poate admite plângerea, în tot sau în parte, şi dispune anularea sau modificarea măsurii luate de către administraţia penitenciarului ori obligă administraţia penitenciarului să ia măsurile legale care se impun.

De asemenea, conform art. 45 alin. (2) din Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, transferarea persoanelor condamnate în alt penitenciar se dispune de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Prin urmare, având în vedere şi dispoziţiile art. 9 alin. (2) lit. a) şi art. 8 alin. (1) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, judecătorul de supraveghere poate verifica doar măsurile luate de penitenciarul ce custodiază persoana condamnată ce pot constitui încălcări ale drepturilor persoanelor private de libertate, alte măsuri cum sunt cele luate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor de neaprobare a cererilor de transfer neputând fi analizate pe calea plângerii reglementate de art. 56 alin. (2) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, fiind necesară parcurgerea unei alte proceduri decât cea prevăzută de art. 56 alin. (2) din Lege, respectiv cea de contencios administrativ.

 

– Legea nr. 254/2013: art. 45, art. 56, art. 9 alin. (2) lit. a) şi art. 8 alin. (1)

– Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 254/2013 aprobat prin H.G. nr. 157/2016: art. 108

Descărcări

Publicat

18.12.2023