Indemnizaţie cuvenită administratorului unei societăţi. Cazul de suspendare a prescripţiei prevăzut de art. 2.532 pct. 3 C. civ. Inaplicabilitate

DREPTUL AFACERILOR/ASPECTE DE DREPT PROCESUAL

Autori

  • Jud. Oana Niculescu Autor

Rezumat

Sfera atribuţiilor administratorului este una mult mai largă şi mai complexă decât cea la care se referă dispoziţiile art. 2.532 alin. (1) pct. 3 C. civ raportat la art. 792 C. civ., incluzând şi dreptul de reprezentare în relaţiile cu terţii, precum şi deciziile manageriale, respectiv conducerea activităţii societăţii comerciale sub toate aspectele sale.

Raţiunea instituirii cauzelor de suspendare a cursului prescripţiei se regăseşte în existenţa unor împrejurări, care îl pun pe titularul dreptului la acţiune în imposibilitatea de a acţiona, imposibilitate care poate fi de ordin material, moral sau juridic.

Cazul de suspendare legală a cursului prescripţiei instituit prin dispoziţiile art. 2.532 alin. (1) pct. 3 C. civ. are ca raţiune o imposibilitate juridică de a acţiona a titularului dreptului la acţiune, care porneşte de la situaţia necunoaşterii stării ori situaţiei bunurilor date în administrarea altuia, de vreme ce conţine inclusă premisa necesară de aplicare „cât timp administrarea nu a încetat şi socotelile nu au fost date şi aprobate”.

În acţiunea având ca obiect plata indemnizaţiei cuvenite administratorului unei societăţi comerciale, reclamantul nu se afla într-o astfel de imposibilitate de a acţiona, întrucât cuantumul indemnizaţiei este clar stabilit prin hotărârea AGA.

Prin urmare, nici în conţinut, dar nici în raţiunea normei, cazul de suspendare a prescripţiei prevăzut de norma antemenţionată din Codul civil nu este incident într-o acţiune promovată de reclamantul administrator al unei societăţi având ca obiect plata remuneraţiei cuvenite acestuia.

 

– Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, rep.: art. 2.532 alin. (1), pct. 3

– Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă1: art. 14

Descărcări

Publicat

15.12.2023