Preluarea identică a considerentelor hotărârii primei instanţe în considerentele decisive şi decizorii ale hotărârii instanţei de apel. Soluţionarea procesului în apel fără a se intra în judecata fondului căii de atac.

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. dr. Delia Narcisa Theohari Autor

Rezumat

Motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 6 C. pr. civ., potrivit căruia casarea unor hotărâri se poate cere când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se întemeiază (…), i se subsumează şi ipoteza în care hotărârea instanţei de apel nu cuprinde considerentele ce susţin soluţia pronunţată asupra apelului, ci exclusiv motivarea primei instanţe asupra cererii de chemare în judecată, preluată întocmai şi în integralitate.

În ipoteza dată, soluţia ce se impune a fi pronunţată este casarea cu trimitere, raportat la art. 498 alin. (2) C. pr. civ., în forma în vigoare la data începerii procesului, potrivit căruia instanţele prevăzute la alin. (1) [tribunalele şi curţile de apel ca instanţe de recurs] vor casa cu trimitere, o singură dată în cursul procesului, în cazul în care instanţa a cărei hotărâre este atacată cu recurs a soluţionat procesul fără a intra în judecata fondului (…).

Motivul indicat este unul de ordine publică, din moment ce instanţa de recurs, ca participant în procesul civil, nu poate proceda la efectuarea unui control al hotărârii atacate în lipsa unei motivări a acesteia, ca atare, protecţia vizată de normă depăşind interesele particulare ale părţilor.

Prin preluarea identică a motivării primei instanţe, instanţa de apel nu a analizat motivele de apel formulate de către apelant; instanţa de recurs, în lipsa casării deciziei din apel, ar fi pusă în situaţia în care ar analiza în fapt legalitatea argumentelor primei instanţe, iar nu ale deciziei din apel, acestea din urmă neexistând în concret.

Motivarea hotărârii judecătoreşti trebuie să fie pertinentă, completă, întemeiată, omogenă, concretă, convingătoare şi accesibilă, reprezentând o garanţie pentru părţi că cererile lor au fost analizate cu atenţie. O motivare excesiv de succintă sau necorespunzătoare în raport cu complexitatea cauzei sau preluarea întocmai a motivării primei instanţe echivalează cu inexistenţa motivării şi, în consecinţă, cu lipsa cercetării obiectului învestirii.

 

– Codul de procedură civilă: art. 425 alin. (1) lit. c), art. 488 alin. (1) pct. 6, art. 498 alin. (2)

Descărcări

Publicat

15.12.2023