Acţiune în revendicare şi grăniţuire. Necitarea proprietarului actual. Rolul activ al judecătorului

DEZBATERI

Autori

  • Jud. dr. Gabriela-Cristina Frenţiu Autor

Rezumat

În situaţia în care într-o acţiune în grăniţuire şi revendicare reclamantul cheamă în judecată un pârât, care pe parcursul judecăţii se dovedeşte că nu mai este proprietar al bunului, deoarece l-a înstrăinat anterior introducerii cererii de chemare în judecată împotriva sa, pârât care rămâne în pasivitate, neformulând o cerere întemeiată pe dispoziţiile art. 75 C. pr. civ., este esenţială manifestarea rolului activ al judecătorului cauzei atunci când reclamantul nu modifică sau nu mai poate modifica acţiunea, în condiţiile art. 204 C. pr. civ.

Art. 22 alin. (3) C. pr. civ. permite judecătorului să dispună introducerea în cauză a altor persoane, în condiţiile legii. Norma trebuie coroborată cu prevederile art. 78 alin. (2) C. pr. civ., care, în materie contencioasă, reglementează obligaţia judecătorului de a pune în discuţia contradictorie a părţilor, atunci când raportul juridic dedus judecăţii o impune, necesitatea introducerii în cauză a altor persoane.

Desigur, judecătorul nu are dreptul de a introduce părţi noi în cauză, ci numai de a supune atenţiei părţilor necesitatea chemării în judecată a acestora.

 

Cuvinte-cheie: intervenţie forţată, chemare în judecată a altor persoane, admitere în principiu, grăniţuire, revendicare, detentor precar, posesor, proprietar, motive de ordine publică

Descărcări

Publicat

14.12.2023