Acţiunea posesorie în reintegrare. Delimitarea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive de fondul cauzei. Rolul elementului subiectiv în stabilirea existenţei tulburării de fapt. Analiza condiţiilor acţiunii posesorii speciale prin raportare la un fap
JURISPRUDENŢĂ COMENTATĂ ŞI ADNOTATĂ
Cuvinte cheie:
reintegrare, actiunea posesorieRezumat
Art. 36 C. pr. civ. reglementează calitatea procesuală a părţilor. Obiectul acţiunii îl constituie acţiunea posesorie specială, în reintegrare. Pârâtul susţine că nu a săvârşit tulburarea de fapt pe care reclamantul îşi întemeiază acţiunea, invocând, pe cale de consecinţă, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive. Atât prima instanţă, cât şi instanţa de apel au apreciat că susţinerea pârâtului nu poate fi valorificată pe calea excepţiei procesuale, întrucât acest aspect ţine de fondul cauzei.
Pârâtul a săvârşit actul material la solicitarea altei persoane. Instanţa de control judiciar a apreciat că, în acest caz, nu ne aflăm în ipoteza unei tulburări de fapt a posesiei, deoarece acesta nu a acţionat cu intenţia de a contesta posesia reclamanţilor.
Săvârşirea unui act material izolat poate sau nu să constituie un act de tulburare care să determine promovarea unei acţiunii posesorii în reintegrare.
– Codul de procedură civilă: art. 36
– Codul civil: art. 949, art. 951