Asigurări. Litigiu cu element de extraneitate. Acțiunea în regres formulată de asigurătorul unui vehicul de tractare, care a despăgubit victimele unui accident cauzat de conducătorul acelui vehicul, împotriva asigurătorului remorcii tractate la moment
DREPTUL AFACERILOR
Rezumat
În situația unui accident produs pe teritoriul unui stat membru (Germania), de către un vehicul compus din vehicul de tractare și semiremorcă, asigurate de societăți de asigurare diferite (dintr-un alt stat membru) partajarea răspunderii între deținătorul vehiculului tractor și cel al remorcii este stabilită conform legii ce guvernează răspunderea delictuală, respectiv conform legii de la locul producerii incidentului, în speță, legea germană care, potrivit conținutului indicat de părți, necontestat, stabilește răspunderea în proporție de 50% a deținătorului remorcii. În ceea ce privește „legea aplicabilă acțiunii în regres” CJUE a statuat că instanța națională verifică existența sau inexistența dreptului de a se regresa (al asigurătorului vehiculului tractor față de asigurătorul remorcii), iar nu conținutul concret al obligației de plată. În concret, instanța națională trebuie să verifice potrivit dreptului român, aplicabil contractului de asigurare încheiat între titularul remorcii și intimată conform art. 7 din Regulamentul Roma I, numai dacă această lege prevede o subrogare a asigurătorului în drepturile victimei. Or, în dreptul român, această subrogare este prevăzută cu valoare de principiu în art. 2210 alin. (1) C. civ.
– Regulamentul (CE) nr. 593/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iunie 2008 privind legea aplicabilă obligațiilor contractuale (Roma I)
– Regulamentul (CE) nr. 864/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 privind legea aplicabilă obligațiilor ne contractuale (Roma II)
– Codul civil: art. 2210 alin. (1)