Insolvență. Contestație împotriva hotărârii adunării creditorilor. Votarea planului de reorganizare. Prezumția votului pozitiv al categoriei creanțelor nedefavorizate. Efectele contractului de fiducie în procedura insolvenței.

DREPTUL AFACERILOR

Autori

  • Judecător Dorina Nastasi Autor

Rezumat

Norma de drept prevăzută la art. 139 alin. (1) lit. E) din Legea nr. 85/2014 nu instituie o prezumție absolută irefragabilă sau juris et de jure, întrucât din coroborarea acestuia cu dispozițiile art. 138 rezultă caracterul relativ al prezumției, în sensul că poate fi considerată că a acceptat planul numai acea creanță nedefavorizată care nu a fost  prezentă și nu a exprimat un vot asupra planului, astfel că planul nu va fi considerat acceptat în situația în care creditorul titular votează împotriva planului, în adunare sau prin corespondență.

Concluzia care se impune este cea potrivit căreia, odată cu exprimarea unui vot negativ de către titularii creanțelor nedefavorizate, prezumția relativă instituită de legiuitor este răsturnată. 

A doua problemă de drept vizează contractul de fiducie încheiat pe parcursul derulării procedurii insolvenței. 
Fiduciarul căruia i-a fost transferată masa patrimonială fiduciară de către constituitorii ce au controlat, au fost controlați sau s-au aflat sub control comun cu debitoarea  acționează absolut independent, în nume propriu, ca un veritabil și unic titular al drepturilor, fără nicio ingerință din partea constituitorilor și în vederea realizării scopului 
fiduciei, așa încât interdicția privind votarea planului de reorganizare prevăzută de art. 138 alin. (5) din Legea nr. 85/2014 nu-i este aplicabilă.

– Legea nr. 85/2014: art. 138, art. 139, art. 5 
– Codul civil: art. 773, art. 784, art. 789, art. 791

Publicat

25.01.2024