Cameră preliminară. Nulitatea mijloacelor de probă. Supraveghere tehnică. Neregularitatea actului de sesizare a instanței. Proces-verbal de îndreptare a unor pretinse erori materiale. Infracțiuni de evaziune fiscală.

DREPT PENAL ȘI PROCESUAL PENAL

Autori

  • Judecător Iuliana Moldovan Autor

Rezumat

Serviciul Român de Informații are atribuții exclusiv în ce privește mandatele de interceptare emise în baza Legii nr. 51/1991, așa încât nu poate să participe la activitățile de urmărire penală, nici chiar dându-și concursul tehnic la punerea în executare a interceptării și înregistrării convorbirilor telefonice și în mediul ambiental autorizate de judecător în 
temeiul art. 138 și urm. C. pr. pen. Prin procesul verbal de îndreptare a erorii materiale din ordonanța de remediere a rechizitoriului, nu s-a remediat o eroare materială, ci practic a fost completată ordonanța de remediere. Astfel, nu s-ar putea considera că este vorba de simpla îndreptare a unei erori materiale câtă vreme prin procesul-verbal nu se face doar înlocuirea unei valori numerice pretins consemnată eronat, ci se aduc numeroase precizări și modificări actului de sesizare. Eroarea invocată nu este una materială și evidentă, ci mai degrabă una de  apreciere și de interpretare, care nu poate fi îndreptată potrivit procedurii prev. de art. 278 C. pr. pen. Descrierea faptelor imputate inculpaților, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, este deficitară, nepermițând a fi stabilit obiectul trimiterii acestora în judecată. Astfel, nu rezultă din rechizitoriu care sunt acele facturi apreciate de către procuror ca fiind fictive, care este prejudiciul apreciat ca fiind produs bugetului de stat prin emiterea acestor facturi, nu rezultă cu precizie acțiunile imputate inculpaților și incriminate de legea penală, pentru săvârșirea căror fapte se solicită de către procuror angajarea răspunderii penale a inculpaților, faptele nu sunt descrise de o manieră care să permită realizarea unei corespondențe între conținutul faptei imputate și conținutul constitutiv al infracțiunii pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, nefiind clar nici care sunt actele materiale ale infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, în plus nu rezultă cu claritate contribuția efectivă a fiecăruia dintre inculpați la comiterea faptelor.

– Cod de procedură penală: art. 142 alin. (1), art. 281 alin. (1) lit. b), art. 278, art. 346 alin. (3) lit. a) 
– Decizia CCR nr. 51/2016 
– Decizia CCR nr. 302/2017 
– Decizia CCR nr. 26/2019 

Publicat

19.01.2024