Plan de reorganizare. Creditor înscris în două categorii de creanțe, una dintre acestea urmând a fi plătită imediat după confirmarea planului. Vot negativ. Efecte
DREPTUL AFACERILOR
Rezumat
Un creditor nu poate fi „silit” să accepte un plan de reorganizare, indiferent de conținutul său, iar „scindarea” votului exprimat de către un creditor, care doar printr-o ficțiune a legiuitorului apare ca fiind înscris în două categorii, deoarece nu se poate spune că interesul său legat de procedura în derulare nu este unic, nu poate fi acceptată, nici chiar în contextul prevederilor art. 139 lit. e) din lege.
Înțelesul pe care legiuitorul l-a dat noțiunii de majoritate și de tratament corect, chiar dacă pare să se îndepărteze uneori de conceptul de echitate, este rezultatul direct a viziunii de ansamblu asupra procesului de reorganizare judiciară. Interesul individual al fiecărui creditor nu poate fi negat, fiecare dintre aceștia putând să voteze în mod liber și în acord cu acesta, organele care aplică procedura trebuind să confere fiecărui vot semnificația sa reală, chiar dacă ea pare să fie în dezacord/conflict cu alți creditori și inechitabilă față de debitoare.
Legiuitorul a prevăzut însă o situație în care această regulă este anihilată, pornind de la premisa că acel creditor căruia îi este achitată creanța imediat după confirmarea planului (maxim 30 zile de la confirmare) nu mai are interesul să voteze negativ. Așa fiind, a reglementat expres că votul acestuia va fi considerat unul de acceptare a planului de reorganizare, conform art. 139 lit. e). Raționamentul acestei prevederi legale este tocmai
acela de a evita ca, în situația în care un creditor este plătit imediat și în integralitate, să nu poată doar în scop șicanator să pericliteze șansele de reorganizare ale unei societăți.
Aceste considerații nu se verifică însă în prezenta speță, impunându-se revenirea la regula generală în materie, deoarece administratorul judiciar și sindicul au făcut abstracție de împrejurarea că apelanta este înscrisă în două categorii, doar una dintre ele fiind achitate integral în termen de 30 de zile de la confirmarea planului.
– Legea nr. 85/2014: art. 139 lit. e)