Apel. Procedura insolvenţei. Încheiere de obligare a creditorului la consemnarea la o bancă a unei cauţiuni de până la 10% din valoarea creanţei. Inadmisibilitatea apelului
LITIGII CU PROFESIONIŞTI
Rezumat
Rezultă din dispoziţiile de procedură de drept comun că împotriva încheierilor premergătoare nu se poate face apel decât odată cu fondul, afară de cazul când legea dispune altfel. Pentru încheierea de stabilire a cauţiunii, pronunţată în procedura de drept comun, legea nu numai că nu dispune altfel dar chiar arată [art. 1.062 alin. (2)] că încheierea pronunţată în procedura de stabilire a cauţiunii poate fi atacată odată cu hotărârea prin care s-a dispus asupra cauţiunii. În materia procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă art. 342 din Legea nr. 85/2014 prevede că dispoziţiile acestei legi se completează, în măsura în care nu contravin, cu cele ale Codului de procedură civilă şi ale Codului civil.
Or, dispoziţiile art. 466 alin. (4) C. pr. civ. nu contravin nici unei dispoziţii a Legii nr. 85/2014 în cazul specific al încheierii de stabilire a cauţiunii.
Potrivit art. 46 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 hotărârile judecătorului-sindic sunt executorii şi pot fi atacate, separat, numai cu apel. Textul nu prevede însă că toate hotărârile judecătorului-sindic, inclusiv încheierile premergătoare, pot fi atacate cu apel.
Posibilitatea de a declara apel împotriva unei încheieri trebuie examinată însă în raport de caracterul preparatoriu sau interlocutoriu al încheierii şi după cum aceste încheieri soluţionează una din cererile date în competenţa judecătorului sindic prin art. 45 din
Lege.
– Legea nr. 85/2014: art. 46 alin. (1), art. 72 alin. (1)
– Legea nr. 134/2010 republicată: art. 466 alin. (4), art. 1.062 alin. (2)