Creanţe reciproce existente la data deschiderii procedurii insolvenţei uneia dintre părţi. Renunţarea la compensarea creanţelor reciproce prin înscrierea uneia dintre părţi în tabelul preliminar al creanţelor celeilalte părţi.

LITIGII CU PROFESIONIŞTI

Autori

  • Judecător Carmen Sandu Autor

Rezumat

Potrivit art. 90 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 – privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, deschiderea procedurii de insolvenţă nu afectează dreptul niciunui creditor de a invoca compensarea creanţei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci când condiţiile prevăzute de lege în materie de compensare legală sunt îndeplinite la data deschiderii procedurii. Compensarea poate fi constatată şi de administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar. 

Însă, înscrierea creditorului la masa credală a debitorului fără a invoca compensaţia legală a creanţelor reciproce echivalează cu renunţarea în mod tacit la beneficiul  compensaţiei legale. Prin urmare, prin această cerere de înscriere la masa credală, creditorul a dat prioritate recuperării creanţei sale deţinute împotriva debitorului şi nu stingerii datoriilor reciproce. 
 Renunţând tacit la beneficiul compensaţiei legale, ulterior acest creditor nu mai are posibilitate de a-l invoca într-o altă cauză, în care este chemat în calitate de debitor  pentru deschiderea procedurii insolvenţei sale, cerere de deschidere formulată de debitorul la a cărui masă credală s-a înscris acesta. Momentul când se putea invoca compensaţia legală a datoriilor reciproce s-a consumat anterior, la data când a solicitat înscrierea la masa credală a debitorului său.

– Legea nr. 85/2014: art. 90 alin. (1), art. 5 pct. 20 
– Codul civil: art. 1616, art. 1617 alin. (3) 

Publicat

17.01.2024