Conflict negativ de competenţă. Divorţ. Schimbarea domiciliului
DREPT CIVIL ŞI PROCESUAL CIVIL
Rezumat
În aplicarea art. 915 alin. (1) C. pr. civ. care conţine trei soluţii legale vizând instanţa competentă să judece cererea de divorţ presupune, a se stabili mai întâi raportul dintre cele trei ipoteze legale conţinute de fiecare dintre tezele textului analizat.
Din simpla citire a normei în discuţie reiese că prin teza I este edictată o regulă generală (competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor), teza a II-a tratează o excepţie de la această regulă pentru două situaţii particulare (1. soţii nu au avut locuinţă comună şi 2. niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună) şi teza a III-a instituie o competenţă specială pentru o ipoteză care reprezintă o derogare de la cea de a doua situaţie particulară din teza a II-a – aceea când soţii au avut locuinţă, dar comună niciunul dintre aceştia nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află această locuinţă comună.
Aplicarea uneia dintre soluţiile conţinute de primele două teze ale art. 915 alin. (1) C. pr. civ. este consecinţa dezlegării înţelesului sintagmelor „unul dintre soţi locuieşte în circumscripţia judecătoriei unde se află cea din urmă locuinţă comună” respectiv „niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia acestei judecătorii”.
Cum s-a reţinut că pârâtul locuia, la data sesizării Judecătoriei Babadag, în imobilul care a constituit cea din urmă locuinţă comună a soţilor iar ulterior a părăsit şi el această adresă, se pune problema determinării competenţei teritoriale în cazul schimbării în cursul procesului a elementelor care au permis în mod legal învestirea unei anume instanţe cu o cerere de chemare în judecată.
Pentru această ipoteză art. 107 alin. (2) C. pr. civ. statuează că regula generală a competenţei teritoriale a instanţei în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, se păstrează şi în cazul în care, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.
– Codul de procedură civilă: art. 915 alin. (1), art. 126, art. 107 alin. (2)