Contractul individual de muncă. Încheiere contract pe durată determinată
DREPTUL MUNCII ŞI DREPTUL SECURITĂŢII SOCIALE
Rezumat
Practica de prelungire succesivă a contractul individual de muncă pentru funcţia de mediator sanitar este nelegală, având în vedere pe de o parte dispoziţiile art. 82 şi art. 83 C. mun., iar pe de altă parte dispoziţiile art. 12 alin. (1) din O.U.G. nr. 18/2017.
Faptul că angajatul a acceptat să încheie acte adiţionale prin care contractul individual de muncă încheiat în anul 2009 pe o perioadă determinată a fost prelungit succesiv, până la data de 31 decembrie 2018 nu poate constitui un argument pentru a nesocoti dispoziţiile art. 82 alin. (4) C. mun., potrivit cărora: „Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată”.
Potrivit dispoziţiilor art. 12 alin. (1) şi (2) din O.U.G. nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară „categoriile profesionale prevăzute la art. 8 alin. (2) au calitatea de personal contractual încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, în condiţiile legii, beneficiind de drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate.
Contractul individual de muncă al categoriilor profesionale prevăzute la art. 8 alin. (2) se încheie cu autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea”.
– Codul muncii: art. 82 şi art. 83