Impozitarea Bitcoin şi a criptomonedelor. Veniturile din transferul de monedă virtuală. Principiul certitudinii impunerii
CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL
Rezumat
Faptul că nu existau în legislaţia naţională dispoziţii ale legii fiscale care să se refere la monedele virtuale şi la eventualul regim fiscal al tranzacţiilor nu echivalează cu soluţia neimpozitării acestor venituri, în lipsă de dispoziţii speciale fiind aplicabile dispoziţiile dreptului comun referitoare la veniturile din alte surse, nedeclarate de lege ca fiind neimpozabile.
Principiul certitudinii impunerii nu se opune considerării ca impozabile, chiar anterior Legii nr. 30/2019, a veniturilor obţinute din activitatea de tranzacţionare a Bitcoin, potrivit normelor generale în vigoare, aplicabile în materia impozitului pe veniturilor din alte surse. Împrejurarea că numai prin Legea nr. 30/2019 legiuitorul a introdus o prevedere expresă în acest sens nu înseamnă că anterior exista o incertitudine în privinţa calificării acestor venituri ca fiind impozabile.
Nu există suficiente elemente care să conducă la concluzia unei încrederi legitime a contribuabilului în caracterul neimpozabil al veniturilor obţinute de el din tranzacţio-narea criptomonedelor. Nu constituie un astfel de element nici faptul că nu s-a identificat nicio practică administrativă a organelor fiscale sau o practică judiciară, contemporane cu perioada în care reclamantul a realizat tranzacţiile în litigiu, din care să rezulte posibilitatea impozitării veniturilor din transferul de monedă virtuală potrivit dispoziţiilor referitoare la veniturile din alte surse, care să fi fost în măsură să ofere un reper pentru reclamant cu privire la posibilitatea de a-i fi impozitate veniturile astfel realizate şi în funcţie de care să-şi fi putut orienta deciziile investiţionale.
– Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal: art. 3 lit. b), art. 41, art. 78 alin. (2), art. 79, art. 81
– Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: art. 61, art. 114 alin. (1), art. 116
– Legea nr. 30/2019