Rolul mecanismelor de coping şi al coerenţei inimă – creier în gestionarea stresului profesional al judecătorului

VARIA

Autori

  • Psiholog Maria Nicoleta Mocanu Autor

Rezumat

Având în vedere că în societatea contemporană, marea majoritate a oamenilor simt presiune asupra lor în fiecare zi (familie, loc de muncă, scoală), factorii de stres se pot afişa sub diferite forme, influenţând în permanenţă comportamentul acestora faţă de sine, dar şi faţă de ceilalţi. Condiţiile de sănătate pe termen lung (a sinelui, familiei sau prietenilor apropiaţi) reprezintă cel mai mare factor de stres în cadrul societăţii din ziua de azi. Evenimentele ce se desfăşoară în afara sferei personale a individului pot contribui, de 

asemenea, la apariţia stresului, iar factorii sociali, dezastrele naturale, precum şi alte evenimente traumatice pot induce răspunsuri la stres extrem.

Cum influenţează stresul sănătatea fizică? Această întrebare este oportună din mai multe motive, iar unul dintre ele este reprezentat de faptul că stresul conferă risc pentru anu-mite boli cronice care reprezintă cea mai mare povară pentru sănătatea la locul de muncă. Cu toate acestea, deşi stresul poate înrăutăţi sănătatea, este important să cunoaştem mecanismele şi modul în care ar putea să apară acesta. Desfăşurarea neaştep-tată a unor evenimente, lipsa detaliilor importante cu privire la anumite aspecte ale problemei, dar şi haosul format în urma dezinformării, neputinţei de a gestiona lucrurile reprezintă câţiva factori în apariţia şi dezvoltarea stresului.

Stresul profesional al judecătorului are la bază suprasolicitarea profesională, care provine din volumul foarte mare de activitate intelectuală, numărul mare de dosare pe care judecătorul este nevoit să le gestioneze în cadrul şedinţei de judecată, toate acestea având consecinţe pe termen scurt şi lung în sfera cognitivă şi emoţională. Drept conse-cinţă, adaptarea sau copingul psihologic la stresorii profesionali induce răspunsuri endo-crine la nivelul sistemului nervos, precum şi secreţia hormonilor implicaţi, îndeosebi a celor steroidieni de către axul hipotalamo-hipofizo-adrenal.

 

Cuvinte-cheie: stres, sănătate fizică şi psihică, mecanisme de coping, coerenţă inimă-creier, rezilienţă, adaptare profesională, neuroştiinţă

Descărcări

Publicat

14.12.2023