Lipsa coparticipării procesuale imperative. Remedii şi consecinţe
DEZBATERI
Rezumat
În cuprinsul prezentului studiu ne-am propus să analizăm problema litisconsorţiului necesar şi a consecinţelor ce decurg din acesta. În acest sens, după o scurtă trecere în revistă a principiului disponibilităţii cadrului procesual subiectiv, analiza s-a îndreptat spre instituţia coparticipării procesuale imperative, fiind evidenţiate particularităţile acesteia, dar şi distincţiile ce se impun a fi trasate între diversele sale forme. Ulterior au fost analizate potenţialele remedii disponibile pentru situaţia în care cererea de chemare în judecată nu a configurat în mod adecvat cadrul procesual din perspectiva coparticipării procesuale obligatorii, fiind făcute scurte trimiteri la posibilitatea modificării cererii, la formele de intervenţie aflate la îndemâna părţilor şi, în final, la introducerea forţată, din oficiu, a terţului. Partea finală este dedicată reflecţiei litisconsorţiului necesar în calea de atac a apelului, fiind evidenţiate provocările incidente şi, mai ales, limitele în care instanţa din calea de atac poate complini deficienţele constatate sub acest aspect.
În esenţă, studiul îşi propune să sublinieze că o distincţie trebuie trasată între, pe de o parte, lipsa coparticipării procesuale imperative şi, pe de altă parte, prevederile art. 78
C. pr. civ., ce constituie un simplu remediu pentru lipsa coparticipării procesuale impe-rative. De asemenea, ne-am propus să evidenţiem faptul că art. 78 C. pr. civ. presupune două teze cu un regim juridic substanţial diferit, fapt ce se reflectă inclusiv asupra posi-bilităţilor aflate la îndemână în calea de atac.
Cuvinte-cheie: coparticiparea procesuală imperativă, art. 78 C. pr. civ., rol activ, cale de atac, remedii.