Apelul. Limitele efectului devolutiv determinate de ceea ce s-a apelat. Rolul activ al judecătorului. Invocarea din oficiu a unui motiv de ordine publică

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. Andreea Maria Dumbrăveanu Autor

Rezumat

Limitarea naturii şi a cuantumului măsurilor compensatorii în ipoteza cesionarilor de drepturi este instituită printr-o normă imperativă, care protejează un interes general, motiv pentru care această limitare se aplică tuturor situaţiilor juridice în derulare la momentul edictării ei iar părţile nu au posibilitatea de a se sustrage de la aplicarea unor prevederi de ordine publică.

Începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013 configuraţia drepturilor cesio-narului din punctul de vedere al plafonării valorii maxime este cea stabilită de noul act normativ, iar cât timp acesta este în vigoare, drepturile cesionarului nu pot fi altele decât cele menţionate expres prin art. 24 alin. (2)-(4) Legea nr. 165/2013.

Prin invocarea din oficiu a aplicării prevederilor art. 24 Legea nr. 165/2013 nu le este înrăutăţită apelanţilor-reclamanţi situaţia în propria cale de atac întrucât acest motiv a fost pus în discuţie în cadrul apelului formulat de apelanta-pârâtă, fiind fără relevanţă că această parte nu a formulat critici privind evaluarea imobilului în condiţiile în care prevederile art. 479 alin. (1) C. pr. civ. nu fac o astfel de distincţie.

 

– Codul de procedură civilă: art. 477 alin. (1), art. 479 alin. (1), art. 481

Descărcări

Publicat

14.12.2023