Raportul dintre principiul disponibilităţii şi principiul rolului activ. Contractul de asistenţă judiciară – contract cu executare dintr-o dată sau cu executare succesivă

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ŞI ADNOTATĂ

Autori

  • jud. Lucian Ciucur Autor

Rezumat

În analiza raportului dintre cele două principii ale procesului civil, reglementate de art. 9 şi de art. 22 C. pr. civ., respectiv, principiul disponibilităţii şi principiul rolului judecătorului în aflarea adevărului, are prevalenţă principiul disponibilităţii părţilor în situaţia în care, deşi instanţa a pus în discuţie calificarea juridică a cererii, reclamantul insistă în califi-carea iniţială pe care a dat-o acţiunii sale. Reclamantul este titularul demersului judiciar pe care l-a promovat şi este cel care are drept de dispoziţie asupra acestuia, astfel încât instanţa nu poate trece peste manifestarea de voinţă a acestuia.

Natura juridică a contractului de asistenţă juridică este una mixtă de antrepriză şi mandat şi acesta poate face obiectul atât a unei acţiuni în rezoluţiune, cât şi a unei acţiuni în reziliere, astfel cum rezultă şi din decizia Curţii Constituţionale nr. 178/2020.

Pentru a stabili în concret dacă un asemenea contract este cu executare „uno ictu” sau cu executare succesivă trebuie observat conţinutul prestaţiei la care se obligă avocatul.

Astfel, dacă prin convenţia respectivă avocatul se obligă la realizarea unei prestaţii indi-vidual determinate (cum ar fi studierea unui dosar, redactarea unui document, analiza unor înscrisuri etc.), contractul este cu executare dintr-o dată.

În schimb, atunci când activitatea avocatului presupune o serie de acte şi operaţiuni distincte cu caracter de continuitate, cum ar fi să ofere consultanţă, să formuleze un act de procedură (cerere de chemare în judecată, întâmpinare, cerere de chemare în garanţie etc.), să reprezinte sau să asiste partea în proces, să formuleze cereri în probaţiune, să pună concluzii pe toate excepţiile şi cererile care se pun în discuţie de către instanţă, să formuleze calea de atac etc., a căror efectuare implică şi trecerea unei perioade de timp, contractul este cu executare succesivă.

 

 

– Codul de procedură civilă: art. 9 şi art. 22 C. pr. civ.

– Statutul profesiei de avocat: art. 91

– Codul civil: art. 1.549 şi art. 1.554

Descărcări

Publicat

14.12.2023