Suspendarea judecăţii cauzei. Aspecte teoretice şi practice
DEZBATERI
Rezumat
Prezentul articol analizează instituţia suspendării judecăţii cauzei, fiind evidenţiat efectul temporizator al acesteia, precum şi problemele apărute în practică. Reglementarea instituţiei suspendării judecăţii cauzei din Codul de procedură civilă din 1865 a fost păstrată în mare măsură şi în legislaţia actuală, suferind puţine modificări sau completări pe care le-am punctat pe parcursul articolului.
Articolul prezintă şi unele situaţii în care suspendarea este solicitată de părţi exclusiv în scopul tergiversării procesului, revenindu-i instanţei sarcina de a decela acele situaţii în care dispunerea suspendării facultative ar conduce la prelungirea nejustificată a procesului sau când, dimpotrivă, o asemenea măsură ar fi benefică soluţionării cauzei.
În final, am subliniat că suspendarea neîntemeiată a judecăţii cauzei poate reprezenta un puternic instrument de tergiversare a cauzei şi de încălcare a principiului soluţionării cauzei într-un termen optim şi previzibil prevăzut de art. 6 din Codul de procedură civilă.
Cuvinte-cheie: Suspendarea judecăţii cauzei, suspendare voluntară, suspendare de drept, suspendare facultativă, art. 411-415 C. pr. civ., celeritate, tergiversare, termen optim şi previzibil, abuz de drept.