Nulitatea contractului – o cauză de ineficacitate mereu actuală. Nulitatea absolută şi nulitatea relativă în jurisprudenţa română şi franceză

DEZBATERI

Autori

  • Judecător Loreley MIREA-GAJDO Autor

Rezumat

Articolul reprezintă o privire de ansamblu, din perspectivă teoretică dar şi practică, asupra unei teme extrem de vaste și generoase, nulitatea contractului, pornind de la trecutul istoric cețos, rigid și lacunar, trecând prin teoriile clasice și moderne ale nulității, reglementările insuficiente din Codul Civil de la 1864, dar și cele mai elaborate din Noul Cod Civil din 2009, privite în comparație cu dispoziţiile legale actuale din Codul Civil francez, din care legiuitorul român s-a inspirat profund. Sunt prezentate cauzele de nulitate absolută și nulitate relativă și regimul lor juridic într-un studiu de drept comparat, dar şi o evoluție în timp a noțiunii de ordine publică și bune moravuri, inspirată de o lucrare a doctrinarilor francezi, iar ceea ce prezintă cel mai mare interes pentru practicieni este jurisprudența vastă și relativ recentă, care abundă în partea a doua a articolului.

Lucrarea încearcă să surprindă acele cauze de nulitate absolută și nulitate relativă pe care le regăsim invocate cel mai des în practică, dar și capcanele la care sunt expuși judecătorii când părțile prezintă de-a valma și invocă o multitudine de cauze de nulitate absolută și relativă, asezonate uneori și cu alte cauze de ineficacitate, cu scopul de a obține invalidarea contractului atacat. Revine, astfel, judecătorului rolul de a fi vigilent și de a califica voința părților, identificând corect motivul de nulitate invocat și regimul juridic al acestuia, fără însă a-și depăși limitele învestirii. În acest demers pentru profesionistul dreptului român privirea aruncată asupra legislației și jurisprudenței franceze reprezintă mereu un ajutor pentru o mai bună înțelegere și aprofundare a instituției nulității, reglementată atât de asemănător, dar într-un sistem de drept mai avansat și mai subtil.

 

Cuvinte-cheie: nulitate absolută, nulitate relativă, contract, jurisprudență, ineficacitate

Descărcări

Publicat

11.12.2023