Anulare contract de vânzare. Nulitatea relativă a viciului de consimţământ dol şi constatarea caracterului simulat al aceluiaşi contract

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. Georgiana-Andreea Nedelcu Autor

Rezumat

Nulitatea este definită expres ca sancţiune de art. 1.246 C. civ., „orice contract încheiat cu încălcarea condiţiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulităţii, dacă prin lege nu se prevede o altă sancţiune”.

Nulitatea relativă este o sancţiune care intervine pentru încălcarea dispoziţiilor legale instituite pentru ocrotirea unui interes particular, iar contractul anulat este considerat a nu fi fost niciodată încheiat.

Art. 1.214 alin. (2) C. civ. arată că partea al cărei consimţământ a fost viciat prin dol poate cere anularea contractului chiar dacă eroarea în care s-a aflat nu a fost esenţială.

Simulaţia reprezintă o operaţiune juridică realizată prin disimularea voinţei reale a părţilor, constând în încheierea şi existenţa simultană a două înţelegeri, una aparentă, prin care se creează o situaţie aparentă, contrară realităţii şi alta secretă, care dă naştere situaţiei reale dintre părţi, anihilând sau modificând efectele produse în aparenţă în temeiul contractului public.

Sancţiunea ce intervine în cazul simulaţiei este inopozabilitatea faţă de terţi a situaţiei create prin contractul aparent.

 

– Codul civil: art. 1.214 alin. (2), art. 1.246

Descărcări

Publicat

11.12.2023